BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

 

 

Istoric

 


Cheile Balomirului sau Plaiul Balomir, cum mai este cunoscută zona de escaladă are o istorie destul de recentă.


Începutul
În anul 1986 se înființează în cadrul Asociației sportive a E.M. Valea de brazi, clubul de alpinism Retezat Valea de brazi. Tinerii inimoși și iubitori ai verticalelor încep să-și desfășoare activitatea în marii pereți ai României: Cheile Bicaz, Cheile Turzii, Crăciunești, Herculane, Coștila, Turnurile Dianei.  Dar lipsa unor trasee de alpinism se face simțită și sportivii clubului încep să bată primele pitoane în calcarele din Cheile Valea de brazi. În scurt timp zona Cheilor Valea de brazi este abandonată, și antrenamentele au loc în Cheile Balomir la Faleza Scara (manșe). Dar să nu-i uităm pe pionierii alpinismului din orașul Uricani: Ștefan Orban, Huțuțuc Marian, Cârciunaru Dan, Sălceanu Ionel, Trifan Daniel, Sanda Sorin, Dreguș Petre antrenați de Maestrul al sportului Nevezi Nicolae.
Anul 1988 aduce un suflu nou echipei, odată cu întinerirea echipei.
Lipsa pereților cu înălțimi mari face ca primele trase de escaladă să fie amenajate începând cu anul 1989, apărând în Cheile Balomir primele trasee: My lady, Monalisa, Error, iar în anul 1990 traseele: Sharm, Linda și Little star.  Primele trasee amenajate pe falezele din Cheile Balomir au lungimi mici (până în 20 de metri) și grade ridicate de dificultate (6+ până la 10).
Chiar dacă echiparea traseelor se realiza de sus în jos (înălțimea pereților fiind mică, maximul ajungând doar în traseul Error la 55 m) și era aspru criticată,  performanțele iubitorilor escaladei au început să se vadă în campionatul național de alpinism și escaladă. Spiritul sportiv a dus la realizarea de noi trasee în falezele nefolosite până atunci - pereți de înălțime mai mica, dar în care au fost realizate trasee tot mai dificile.
Anul 1999 aduce prima recunoaștere oficială a zonei prin organizare unei etape a Campionatului național de escaladă, urmând ca de-a lungul timpului să se organizeze mai multe concursuri de escaladă.

Prezent
Începutul anilor 2010 aduce la apariția unui nucleu de cățărători de diferite vârste, reunind tineri și veterani, din mai multe orașe ale țării, ce practică escalada în Cheile Balomir, unii dintre ei fiind membri ai Clubului Alpin Valea Jiului.
Anii au trecut, mulți tineri au practicat alpinismul, iar numărul traseelor de escaladă s-a mărit de la an la an ajungând în prezent la 70... și crește în continuare. Pe acestă cale mulțumim celor care ne-au ajutat de-a lungul timpului, în diferite forme, pentru realizarea acestor trasee: Alex, Lica, Silviu, Kișpic, Robi, Liviu, Anku, Elisei, Florin și lista poate continua.
Cheile Balomir, alături de Cheile Taia, zonă în care practicau alpinismul sportivii de la Asociația sportivă Jiul Petrila,

dar și existența traseelor de alpinism și escaladă au dus la dezvoltarea altor zone mai puțin cunoscute și la amenajarea de trasee în: Cheile Valea de Brazi, Peretele din dosul stânii – Straja, Cheile Roșia, Falezele din Câmpușel, Peretele de carton din Mierlaș - Lupeni și Piule-Pleșa. Numărul acestora este momentan mic, dar zonele respective prezintă potențial și se vor dezvolta în viitor.

 

Arhiva on-line

... sau cine ne laudă.